Pridané:

Návštevnosť Bibliotéky je dôkazom, že o knihy a literatúru je záujem

Návštevnosť Bibliotéky je dôkazom, že o knihy a literatúru je záujem

Záverečná tlačová správa, Bratislava, 13.11.2023

V nedeľu 12. novembra v bratislavskej Inchebe vyvrcholil 4-dňový medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka, ktorý návštevníkom ponúkol výber knižných titulov od viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska, Rumunska a z Ukrajiny. Atraktivitu veľtrhu posilnil aj sprievodný literárny program s mimoriadnym medzinárodným presahom. Podujatie od štvrtka do nedele zaujalo až 42 264 návštevníkov. Súbežne sa konala výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika, výstava Minerály Bratislava a v piatok a sobotu aj kozmetický veľtrh Interbeauty.

Počas uplynulého 30. ročníka Bibliotéky mohli návštevníci spoznať knižné novinky z produkcie veľkých i menších vydavateľstiev a rovnako sa inšpirovať knihami, ktoré sú na trhu už dlhšie. Predovšetkým nové tituly až na piatich pódiách každý deň od rána do večera prezentovali ich autori počas sprievodného programu. V rámci rozmanitých diskusných fór a rozhovorov mohli čitatelia spoznať svojich obľúbených spisovateľov a odborníkov na literatúru. Súčasťou Bibliotéky bolo tradične aj oceňovanie spisovateľských úspechov  – v sobotu bola udelená Cena Bibliotéky a Martinus Cena Fantázie.

Medzi autormi, s ktorými sa návštevníci mohli stretnúť, boli mená ako Juraj Červenák, Peter Šloser, Václav Neuer, Jozef Heriban, Anton a Andrea Heretikovci, Svetlana Žuchová, Juraj Buzalka, Katarína Soyka, Natalja Ščerba, Zdenka Becker, Lucia Sasková, František Kozmon, Andrea Rimová, Jana Pronská, Eva Maliti Fraňová a ďalší. Nechýbali ani známe tváre z televíznych obrazoviek a sociálnych sietí – Juraj Bača a Juraj Ferko, cukrárka Petra Tóthová a ďalší účastníci šou Pečie celé Slovensko 2. Počas veľtrhu sa diskutovalo o fantastike, komikse, hudbe aj kinematografii a nechýbali debaty na aktuálne a zaujímavé témy: konšpirácie (Vladimír Šnídl a Jakub Goda), duševné problémy (Linka detskej istoty), veda (Samuel Kováčik) a podobne.

Zrejme najväčší ohlas však vzbudili známi autori zo zahraničia: Oliver Pötzsch, autor úspešnej historickej detektívnej série o Hrobárovi, na Bibliotéku priniesol nové pokračovanie s názvom Hrobár a dievčina. Exilový ruský autor Michail Šiškin porozprával o svojej novej knihe Moje Rusko: Vojna či mier. Návštevníci mohli zavítať aj na besedu s autorkou brilantných trilerov Dokonalé stopy či Dokonalá korisť, Helen Fields.

Bohatý program bol pripravený aj pre deti, ktorým sa predstavili Braňo Jobus, Vanda Rozenbergová, Babča Kardošová, Miriam Bielichová, Peter Nagy, Gabriela Futová, Zuzana Štelbaská, Hugo Sníček, Emília Popálencová či Sybila Mislovičová. Aktivity pre deti boli naplnené rozprávkami, hrami a hudbou s cieľom budovať vzťah detí ku knihám hravou formou.

Počas Bibliotéky sa rovnako konalo podujatie Týždeň vedy a techniky AMAVET 2023. Na finále sa zúčastnili desiatky mladých ľudí – žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa vo svojom voľnom čase neúnavne venovali tvorbe vedeckého projektu.

Bibliotéka aj v tomto roku dala bezplatný priestor na prezentáciu ukrajinských vydavateľstiev a autorov. V porovnaní s rokom 2022 bola podpora ukrajinských autorov ešte výraznejšia.

Knižný veľtrh mohli záujemcovia intenzívne sledovať vo vysielaní RTVS – partnera Bibliotéky.

Ďalšími partnermi boli Zoznam.sk a Školské.sk. Vstupenky boli v predaji cez sieť Predpredaj.sk.