Novinky od CHUTNÔ s.r.o.

Sme mladá rodinná firma so sídlom v Cíferi na západnom Slovensku, cca 30 km od Bratislavy, ktorá sa špecializuje na výrobu za studena lisovaného ľanového oleja, ľanovej múky, ľanového proteínu a ľanových semien.

S našou vysokokvalitnou východiskovou surovinou a modernou poloautomatickou technológiou úpravy a spracovania sme schopní splniť vysoké kvalitatívne požiadavky našich zákazníkov.

Požadovanú surovinu – ľan – pestujeme priamo na mieste v úzkej spolupráci s Roľníckym družstvo v Cíferi. Podnik rastlinnej výroby obrába cca 800 ha ornej pôdy. Agrotechnické predpoklady, priaznivé striedanie plodín, riadené pestovanie modernou technológiou a vyhýbanie sa dopravným cestám naprieč farmami – od sejby až po finálny produkt – sú základom našej výroby orientovanej na kvalitu.

,,Chutný“ Ľanový olej, extra panenský

Ľanový olej je špecifický príjemnou orechovou chuťou  s mierne horkastým dozvukom. Je charakteristický zlatožltou farbou.

Vyrobený je z  ľanu dopestovaného výlučne na území Slovenskej republiky. Je určený na priamu konzumáciu pre ľudí, ktorí žijú zdravý životný štýl, ale aj pre populáciu trpiacu rôznymi ochoreniami. Vyznačuje sa vysokým až 94 % obsahom nenasýtených mastných kyselín. Z toho tvoria polynenasýtené mastné kyseliny 84 %. Sú to esenciálne mastné kyseliny  ω-3 a ω-6, ktoré si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám a sú potrebné pre zdravé fungovanie nášho organizmu.

Obsahuje minerálne soli, vitamíny predovšetkým B1, B2, B3, B5 a B6, stopové prvky ako železo, vápnik, zinok, fosfor. Pomáha s detoxikáciou organizmu a je výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri pravidelnom konzumovaní napomáha k zlepšeniu zdravotného stavu. Odporúčame ľanový olej podávať spolu s tvarohom alebo s bielym jogurtom, čím dochádza k lepšiemu vstrebaniu.

POUŽITIE A DÁVKOVANIE:

Ľanový olej je vhodný do studenej kuchyne nie je vhodný na varenie

 Vnútorné použitie: pravidelné užívanie , studená kuchyňa, šaláty, dresingy, detská strava – príkrmy, vegáni, vegetariáni,

1-2 polievkové lyžice denne, najlepšie zmiešať s tvarohom, alebo s bielym jogurtom.

Vonkajšie použitie: kožné problémy (ekzémy, akné, suchá pokožka), na suché a poškodené vlasy,

Skladovanie: 

V chladničke na tmavom mieste. Po otvorení skonzumovať do 4 týždňov pretože olej veľmi rýchlo oxiduje.

ÚČINKY

  • Protizápalové účinky,
  • protirakovinové účinky,
  • podporuje imunitu,
  • kardiovaskulárne ochorenia,
  • osteoporóza, rednutie kosti,
  • tráviace ťažkosti, Crohnova choroba,
  • prospieva k normalnej hladine choresterolu,
  • menštruačné ťažkosti,
  • dobrý pomocník v menopauze,
  • prírodné preháňadlo,
  • spaľovač tukov

,,Slovenské“ Ľanové semienka

Ľanové semienka odrody LIBRA sa vyznačujú najvyšším obsahom  kyseliny alfa- linolenovej. Kyselina alfa- linolenová patrí do skupiny látok nazývaných omega -3 mastné kyseliny. Tento zdravý tuk nie je v bežnej strave dostatočné prijímaný a preto sa dopĺňa konzumáciou napríklad aj ľanových semienok.

Semienka tejto odrody sú hnedej farby a okrem omega 3 mastných kyselín obsahujú aj iné vitamíny, proteíny, minerálne látky,  stopové prvky ako napríklad železo, vápnik, zinok, fosfor.

Sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému.

POUŽITIE A DÁVKOVANIE:

Doplnok stravy, šaláty, dresingy, nátierky, pečenie, kaše, smothie nápoje,

servírovanie – aranžovanie hotových jedál

Ľanové semienka  je potrebné pred použitím vždy podrviť alebo dokonale rozhrýzť a zapiť dostatočným množstvom vody. Absorbujú značné množstvo vody.  Ľanové semienka po rozdrvení ihneď konzumujeme a neodkladáme na neskôr. Veľmi rýchlo oxidujú.

ÚČINKY:

  • priaznivo pôsobí na funkciu tráviaceho systému,
  • prírodné preháňadlo,
  • protizápalové účinky a hormonálna nevyrovnanosť,
  • výborný pomocník na chudnutie,
  • účinne pôsobí na nechty, vlasy i pokožku

SKLADOVANIE:

Na tmavom a suchom mieste. Dátum spotreby je uvedený na obale.

,,Zdravý“ Ľanový proteín

Ľanový proteín je bez príchute s jemne orechovou vôňou . Získaný je z hnedého ľanu odrody libra. Má jemne práškovú konzistenciu a balený je v papierových vreckách o hmotnosti 500 g.  Tento proteín sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín až 36 %. Neobsahuje lepok ani laktózu a je dobre stráviteľný.  Obľúbený je najmä medzi vegánmi a vegetariánmi.

Po vylisovaný oleja zo semien ľanu získavame výlisok ,,ľanový koláč“ , ktorý jemným mletím dokážeme rozdeliť na niekoľko frakcií. Keďže ľanové semienka sú zdrojom proteínov vieme ich potom  mechanicky oddeliť.  Z jedného kilogramu ľanových semienok dokážeme získať približne  200 g proteínu z deklarovaným množstvom bielkovín.

POUŽITIE A DÁVKOVANIE:

Zahustenie polievok i omáčok, do nápojov, zdravé pečenie, placky, kaše, do jogurtov, musli -proteínové tyčinky .

ÚČINKY:

– Telo potrebuje na strávenie bielkovín približne o 30 % energie viac ako na strávenie tukov a sacharidov. Toto je dôvod, prečo diéty s vysokým obsahom bielkovín urýchľujú váš metabolizmus a tak napomáhajú chudnutiu

– výborný pomocník na chudnutie

– doplnok stravy na zvýšenie príjmu bielkovín

– rast svalovej hmoty

– regenerácia organizmu po záťaži

SKLADOVANIE:

Na tmavom a suchom mieste. Dátum spotreby je uvedený na obale.

,,Celozrnná“ Ľanová múka

Ľanová múka sa vyznačuje, výrazne orechovou chuťou a vôňou. Je hnedej farby získaná z ľanu hnedého, odrody libra. Múka je bezlepková , celozrnná a má polohrubú štruktúru. Je bohatá na omega 3 mastné kyseliny a vlákninu. Pri varení a pečeni ľanová múka potrebuje viac vody (výrazne napučí). Vhodná je najmä pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

Zo semienok ľanu vylisujeme za studena ľanový olej a z výlisku ,,ľanového koláča“ vyrábame priamym mletím ľanovú múku.  Preto má múka zachované všetky nutričné hodnoty obsiahnuté v ľanovom semienku. Z jedného kilogramu ľanových semienok dokážeme získať približne 700 g múky.

POUŽITIE A DÁVKOVANIE:

Pečenie koláčov, chlieb, cheesecake , bezlepkové pečenie, sušienky, zahustenie polievok, omáčok.

Ľanovú múku možno použiť aj ako náhradu vajíčok v receptoch. ( 1 PL múky + 3 PL vody  = 1 vajce)

Múka sa používa samostatne v receptoch na zdravé pečenie  alebo ako prísada k inej múke.

ÚČINKY:

– priaznivo pôsobí na funkciu tráviaceho systému,

– pálenie záhy

–  výborný pomocník na chudnutie

–  zvýšenie príjmu bielkovín

–   prírodné preháňadlo (obsah vlákniny)

SKLADOVANIE:

Na tmavom a suchom mieste. Dátum spotreby je uvedený na obale.