Pridané:

Malé pivovary, ochutnávky aj kulinárske exhibície. Bratislava vďaka veľtrhu Danubius Gastro ožije gastronómiou

Tlačová správa, 9.4.2024

Široké portfólio produktov a služieb pre segment HORECA, ale aj množstvo zážitkov pre každého milovníka dobrého jedla od 11. do 14. apríla ponúkne už 30. ročník medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Pre návštevníkov je pripravená nielen ponuka potravín a nápojov od tradičných aj nových vystavovateľov, ale tiež voňavý a farebný sprievodný program plný varenia a pečenia naživo a degustácií. Počas štyroch dní svoje portfólio predstaví 130 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Dánska, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Talianska, Ukrajiny a Vietnamu.

Dôležitá platforma pre segment HORECA

Danubius Gastro je dlhodobo významným miestom pre prezentáciu trendov a noviniek v segmente HORECA. Svoje miesto tu má široké zastúpenie potravín a nápojov (mliečne a mäsové výrobky, pečivo, ovocné šťavy, káva, pivo, víno; koreniny a prísady do jedál, polotovary atď.). Ponuka významných značiek, ale aj menších spoločností a živnostníkov zahŕňa aj chladiacu a mraziacu techniku a kontajnery, pekárske pece, konvektomaty, sporáky, obalové materiály a baliacu techniku, nábytok a doplnky pre gastro prevádzky, zariadenia pre rýchle občerstvenie a samoobslužné stravovanie, vybavenie pre hygienu a zariadenia na ozvučenie.

Známi kuchári a kulinárske exhibície

Pre záujemcov, ktorí sa chcú zdokonaliť vo varení a pečení, spoznať nové potraviny, alebo sa len inšpirovať prácou profesionálov, je pripravený program plný ukážok a súťaží.

Hneď v prvý deň, štvrtok 11. apríla o 10:00, odštartuje súťaž vo varení Slovakia Gastro junior CUP 2023/2024, v ktorej si zmerajú sily mladí kuchári. Celý piatok bude pre zmenu patriť cukrárom.

Počas víkendu návštevníkov poteší live cooking show a prezentácia známych osobností slovenskej a českej gastronómie. Vojto Artz, Gabo Kocák, finalisti Bocuse d´OR 2025 a ďalší profesionálni kuchári naživo predvedú svoje umenie. S ochutnávkami budú spojené ukážky prípravy jedál z rôznych surovín ako napríklad sumček africký, bryndza alebo čerstvý smotanový syr.

Zabavia sa aj najmladší návštevníci veľtrhu: na nedeľu 14. apríla je okrem iného pripravené varenie s deťmi. Popoludní si návštevníci môžu zasúťažiť a otestovať si svoje gastronomické zručnosti v rámci aktivít organizovaných Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov.

Zóna malých pivovarov a degustácie vín

Malé remeselné pivovary sú v kurze nielen vo svete, ale aj na Slovensku, a nezávislé pivovarníctvo sa stáva čoraz populárnejším. V rámci gastronomického veľtrhu bude po prvý raz vytvorená degustačná zóna malých pivovarov, v ktorých sa odprezentuje 10 malých pivovarov zo Slovenska a Česka. Celkovo sa môžu návštevníci tešiť až na 32 druhov piva, medzi ktorými budú nefiltrované aj nepasterizované ležiaky či vrchne kvasené pivá. V ponuke budú pivá z pivovarov: Postřižinský pivovar Nymburk, Měšťansky pivovar Kutná Hora, Pivovar Kamenice nad Lipou, Měšťanský pivovar Kojetín, Pivovar Martins, Podklašterní pivovar Urban, Řemeslný pivovar Chomout, Pivovar Urpiner,  a Pivovar Chotěboř. Piešťanský pivovar Žiwell prinesie svoju novinku – fermetovanú limonádu. Počas veľtrhu sa budú konať bezplatné degustácie a dispozícii bude aj možnosť objednať si čapované pivo, prípadne si zakúpiť pivo vo fľašiach.

Na svoje si však prídu aj priaznivci vína, a to vďaka ochutnávkam rôznych odrôd z Podkolibského vinohradu v centre Bratislavy. Na základe bezplatných degustácií bude možné hlasovať o najlepšiu odrodu vína.

Veľtrhy DANUBIUS GASTRO a ITF SLOVAKIATOUR sa budú konať od 11. do 14. apríla. Kompletný sprievodný program je uverejnený na Sprievodny-program.pdf (incheba.sk).

Otváracie hodiny:

štvrtok – piatok        9:00 – 18:00

sobota                    10:00 – 18:00

nedeľa                    10:00 – 17:00

Partnermi podujatí sú zoznam.sk, finreport.sk, pravda.sk, varecha.sk, startitup.sk, menučka.sk, tophoreca.sk a beevam.sk.