Tipy na cestovateľské dobrodružstvá a nové trendy v gastronómii od 11. do 14. apríla priniesla do Bratislavy obľúbená kombinácia veľtrhov cestovného ruchu a gastronómie. Ponuka celkom 180 vystavovateľov zo Slovenska a ďalších 13 krajín (Česko, Dánsko, Gruzínsko, Holandsko, Chorvátsko, Kuba, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Ukrajina, Vietnam) zaujala 30 756 návštevníkov.
ITF Slovakiatour
Zastúpenia regiónov, organizácií, cestovných kancelárií aj samostatných subjektov pôsobiacich v turizme návštevníkom počas veľtrhu cestovného ruchu priblížili zaujímavosti a krásy svojich krajov. Národná organizácia na podporu a propagáciu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL sa zamerala na prezentáciu domácich lokalít pre dovolenku plnú výnimočných zážitkov. Prešovský a Košický kraj na ITF Slovakiatour pod spoločnou značkou Východ – Váš camp predstavili možnosti kempovania na východnom Slovensku. Plzenský kraj (ČR) návštevníkov lákal na vojenské dedičstvo regiónu. Záujemcovia mohli tiež spoznať novinky moravských krajov, inšpirovať sa dovolenkou na výletnej lodi, získať informácie o ceste, dovolenke či kúpe apartmánu pri mori a mnoho ďalších zaujímavostí.
Počas slávnostného otvorenia veľtrhu boli udelené ocenenia vystavovateľom za kreatívne a profesionálne stvárnenie expozície:
SLOVAKIA TRAVEL
Plzeňský kraj
Moravskoslezský kraj
Jihomoravský kraj
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s.
Vojenské lesy a majetky SR, štátny podnik
Vojenské lesy a statky ČR, s. p.
Danubius Gastro
Široké portfólio produktov a služieb pre segment HORECA (chladiaca a mraziaca techniku a kontajnery, pekárske pece, konvektomaty, sporáky, obalové materiály a baliaca technika, nábytok a doplnky pre gastro prevádzky, zariadenia pre rýchle občerstvenie a samoobslužné stravovanie, vybavenie pre hygienu a zariadenia na ozvučenie), bohatá ponuka potravín a nápojov od tradičných aj nových vystavovateľov (mliečne a mäsové výrobky, pečivo, ovocné šťavy, káva, pivo, víno; koreniny a prísady do jedál, polotovary atď.) a sprievodný program s varením a pečením naživo a degustáciami priniesol obľúbený veľtrh gastronómie.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov počas štvrtka a piatka 11. a 12. apríla usporiadal súťaže Slovakia Gastro junior CUP 2023/2024, v rámci ktorých si svoje schopnosti a vedomosti porovnali juniorskí kuchári a cukrári.
Víkendová live cooking show priniesla exhibície známych kuchárov zo Slovenska a Česka (Vojto Artz, Gabo Kocák, Lukáš Guzman, Andrej Roth, Oskar Klanert), pričom ukážky varenia boli spojené s ochutnávkami pre verejnosť. Nechýbalo zábavné varenie s deťmi návštevníkov.
Novinka veľtrhu – zóna malých pivovarov – poskytla možnosť degustovať až 32 druhov piva z 10 malých nezávislých pivovarov zo Slovenska a Česka. Návštevníci rovnako pozitívne hodnotili bezplatné degustácie a hlasovanie o najlepšie víno z Podkolibského vinohradu (Bratislava).
Počas slávnostného otvorenia veľtrhu boli udelené ocenenia vystavovateľom za kreatívne a profesionálne stvárnenie expozície:
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
LUKNAR a. s.
TAURIS a. s.
Tradíciou je aj udeľovanie cien exponátov, ktoré vystavovatelia prihlásili do hodnotenia o Cenu Danubius Gastro.
Komisia zložená z odborníkov ocenila nasledujúce exponáty:
Vystavovateľ: Tauris, a.s., prevádzka Ryba Košice Exponát: Kolekcia Údené hoki v oleji, Údené hoki v pikantnom oleji
S lahodnou a harmonickou chuťou po použitých surovinách a charakteristickou dymovou arómou
Vystavovateľ: Tauris, a.s., Rimavská Sobota, Prevádzka Mojmírovce
Exponát: Capriccio klobása
Hrubozná fermentovaná klobása so štartovacou kultúrou. Má charakteristickú mozaiku a výraznú korenistú vôňu a chuť
Vystavovateľ: Tauris, a.s., Rimavská Sobota
Exponát: kolekcia rad Zverina Diviak paštéta, Srnec paštéta, Daniel paštéta s bylinkami
Výrobky sú vyrábané z kvalitnej vysoko dietetickej zveriny
Chuť je typická pre mäso z diviaka, srnca a daniela, jemne doladená pridanými bylinkami, ktorú ocení nejeden gurmán
Vystavovateľ: Poľnohospodárske družstvo Liptovské Revúce
Exponát: kolekcia Parenica, uzlík, mašlička
Ručne tvarované údené parené výrobky zo 100% ovčieho hrudkového syra. Chuť výrobku lahodná , mliečne kyslá , primerane slaná zaúdená
Vystavovateľ: ŠKOLSKÉ HOSPODÁRSTVO – BÚŠLAK, spol. s r.o., Dunajský Klátov
Exponát: Zlatý Klátov, bio 12 mesačný zrejúci plnotučný syr
Vysokokvalitný dlhodobo zrejúci syr vyrobený z kravského bio mlieka, mliekarenských kultúr, syridla a bio morskej soli s harmonizovanou chuťou a vôňou
Vystavovateľ: ATC-JR, s.r.o., Púchov
Exponát: Zrnková káva SLOVENSKÁ El Collibrí 250 g
100% arabika – vypestovaná priamo v Kolumbii na slovenskej plantáži s názvom „El Colibrí“. Ručný zber, optické triedenie zrelých plodov, pražená vo vlastnej pražiarni na Slovensku. Pražiaca technológia prispôsobená na dosiahnutie vyššieho podielu aromatických zložiek v praženej káve
Vystavovateľ: ZAMIO s.r.o., Trhovište
Exponát: Zamio Sirup BIO Arónia + BIO Baza čierna Kvet 700 ml
Výnimočná kombinácia chutí a vôni sirupu z ručne zbieraných BIO kvetov BAZY ČIERNEJ s BIO ARÓNIOVOU 100% šťavou lisovanou za studena
Vystavovateľ: Mäspoma spol. s r. o., Zvolen
Exponát: Veggee živánska nátierka 65 g
Dehydratovaná zmes na prípravu rastlinnej nátierky s vysokým obsahom bielkovín a vysokým obsahom vlákniny bez gluténu
Vystavovateľ: KEMA SK, s.r.o.
Exponát: Elektricky multifunkčný stacionárny varný kotol Log-iQ LP100
Dokonale nahradí jednoúčelové zariadenia: duplikátorový kotol, panvicu na vyprážanie, fritézu, grilovaciu panvicu, varič na sous-vide a ďalšie. Ide o jediné nevýklopné multifunkčné zariadenie
Vystavovateľ: RM Gastro – JAZ s.r.o., Nové Mesto nad Váhom
Exponát: Multifunkčné varné centrum Jipa Jump 181M
Jipa Jump 181 M kombinuje v sebe funkcie multifunkčnej výklopnej panvice a miešacieho kotla. Restovanie a následné miešanie a varenie prebieha v jednom stroji bez nutnosti premiestnenia