Pridané:

Najmodernejšia obranná a bezpečnostná technika sa sústredí v Inchebe. Verejnosť po prvý raz na Slovensku uvidí novú húfnicu BIA

 V poradí desiaty ročník medzinárodného veľtrhu IDEB prináša novinku: okrem obrannej techniky je rozšírený aj o témy vnútornej bezpečnosti a protipožiarnej ochrany, čo sa odzrkadľuje v názve IDEB Defence & Security. S cieľom zvýšiť povedomie o potrebe vonkajšej i vnútornej obrany a bezpečnosti veľtrh z dvojročného intervalu prechádza na jednoročný s motívom „Protecting Slovakia – Protecting Europe“. 

Tlačová správa, Bratislava, 28. september 2023

Najmodernejšia obranná a bezpečnostná technika a vybavenie sa od utorka 3. októbra do štvrtka 5. októbra sústredí vo výstavno-kongresovom centre Incheba v rámci medzinárodného veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence & Security. Počas 10. ročníka sa v Bratislave odprezentujú zástupcovia obranného a bezpečnostného priemyslu až zo 17 krajín: Slovenska, Česka, Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Izraela, Južnej Kórey, Maďarska, Nemecka, Nórska, Spojených štátov amerických, Švédska, Švajčiarska, Talianska, Ukrajiny a Veľkej Británie. Otváraciu ceremóniu 3. októbra o 10:00 za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov a 16 zahraničných delegácií odštartuje nízky prelet lietadla C-27J Spartan nad výstavno-kongresovým centrom (v závislosti od počasia).

Takmer 100 vystavovateľov počas 3 dní v bratislavskej Inchebe predstaví komplexné portfólio produktov a služieb pre obranu a bezpečnosť. Ponuka zahŕňa pozemnú a leteckú techniku, zbrane a muníciu, delostrelecké systémy, odmínovacie stroje, komunikačné a monitorovacie systémy, vzduchotechniku pre kryty a bunkre, výstroj a výzbroj, ale aj techniku a vybavenie pre hasičské a záchranné zložky.

Spoločnosť KONŠTRUKTA – Defence predstaví svoju novinku – prototyp samohybnej kanónovej húfnice BIA 6×6, ktorá spája výhody húfnic ZUZANA 2 a EVA do kompaktného delostreleckého systému. Húfnica bola len nedávno predstavená v Londýne a slovenská verejnosť si ju môže zblízka prezrieť po prvý raz. Rheinmetall ukáže hlavný bojový tank Panther KF51. Spoločnosť AERO Vodochody AEROSPACE priblíži výhody stíhačky L-39NG, ktorá je okrem tréningu pilotov vhodná aj pre ľahké bojové a prieskumné misie. EVPÚ a EVPÚ Defence prinášajú systémy určené na sledovanie okolia, detekciu cieľov a ochranu objektov pred pozorovaním. Inovovaný diaľkovo ovládaný zbraňový systém TURRA 30 sa zasa používa predovšetkým ako súčasť bojovej nadstavby pechotných vozidiel určených na plnenie bojových a špeciálnych úloh.

Spoločnosť Airvolute ukáže bezpilotný lietajúci systém Discovery Stribog, ktorý je výsledkom dlhoročného vývoja a spája avionku s najnovšími poznatkami umelej inteligencie. Práva vďaka umelej inteligencii dokáže plniť autonómne misie bez ľudského pilotovania, ako aj bez GNSS a rádiového signálu. Inovatívne logistické riešenia (najmä skladací príves pre prepravu osôb a materiálu) pre ozbrojené, ale aj hasičské a záchranné zložky predstaví spoločnosť Rescue Trailer.

Odborným garantom veľtrhu je Ministerstvo obrany SR, vďaka ktorému sa verejnosť môže bližšie oboznámiť s činnosťou jeho zložiek a s technikou, ktorú používajú Ozbrojené sily SR. Vystavené budú napr. diaľkovo ovládaný samohybný odmínovací stroj BOŽENA 5, vrtuľník UH-60M, tank LEOPARD 2A4 či samohybný delostrelecký systém ZUZANA 2. Súčasťou prezentácie činnosti rezortu budú aj dynamické ukážky mechanizovanej čaty s použitím ručných zbraní, imitačnej munície, terénneho a nákladných automobilov. Kadeti Akadémie Ozbrojených síl generála M. R. Štefánika predvedú ukážky boja zblízka.

Záštitu nad veľtrhom premiérovo prevzali aj Ministerstvo vnútra SRMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, vďaka čomu sa podarilo vytvoriť najkomplexnejšiu platformu pre prezentáciu tém obrany, vnútornej bezpečnosti a bezpečnostnej politiky. Ministerstvo vnútra sa navyše predstaví v samostatnej expozícii, prostredníctvom ktorej odprezentuje služobnú činnosť vybraných útvarov Policajného zboru. Medzi exponátmi budú zastúpené napríklad dron, merač rýchlosti, výstroj útvaru osobitného určenia,  potápačský výstroj, kriminalistická technika na zaisťovanie stôp s možnosťou praktickej aplikácie, služobná motorka a vozidlo používané pri zaisťovaní stôp. Príslušníci odboru služobnej kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru predvedú taktiky služobného zákroku a poslušnosti.

Hasičský a záchranný zbor bude v rámci statickej ukážky reprezentovať nákladné vozidlo MB Unimog 5023 4×4 a Tatra 815/7 10×10.

Veľtrh prináša okrem komplexnej ponuky produkcie obrannej a bezpečnostnej techniky a služieb aj dôležitý odborný program. Počas aktuálneho ročníka sa bude v Incheba Expo Bratislava diskutovať v rámci konferencie Súčasné a vznikajúce trendy v oblasti delostrelectva v EÚ“. Účasť je možná pre pozvaných hostí z radov odbornej verejnosti.


IDEB Defence & Security sa bude konať v nasledujúcich časoch:

utorok 3.10.                9:00 – 18:00

streda 4.10.                10:00 – 18:00

štvrtok 5.10.                10:00 – 16:00

Vstupné zakúpené na mieste je vo výške 20 eur (v prípade kúpy online 15 eur) a umožňuje návštevníkom prehliadku celého veľtrhu vrátane interiéru (deti a mládež do 15 rokov majú vstup do hál z bezpečnostných dôvodov zakázaný). Návštevníci, ktorí majú záujem výhradne o dynamické ukážky a prehliadku obrannej techniky v exteriéri, si môžu zakúpiť zľavnenú vstupenku (3 eurá). Zľavnená vstupenka je v predaji len v stredu 4.10. a vo štvrtok 5.10. vždy od 13:00.

Partnermi podujatia sú Zoznam.sk a Finreport.sk.