Vydavateľstvo SLOVART

 

Websterovci2

 

Websterovci 2. Zo života pavúkov – Katarína Kerekesová, Katarína Moláková, Vanda Rozenbergová

 

Websterovci si opäť utkali nové príbehy. Čaká ich dobrodružná cesta vysávačom, pobyt v kúpeľoch, aj napínavá domová súťaž v preťahovaní vláknom. A keď sa niekto z nich príliš zamotá vo svojich problémoch, je tu stále bláznivá milujúca rodina, ktorá mu ich pomôže rozuzliť.

 

 

Drobci 2. Dobrodružstvá pokračujú. – Vanda Raýmanová, Juraj Raýman

V druhom pokračovaní veselých večerníčkových príbehov sa dozviete, s čím všetkým a na čo všetko sa dokážu hrať dvaja malí bratia – nezbedník Ben a mudrlant Tom.

Vysedia z vajíčka kuriatko alebo sa im vyliahne nebezpečný bratožravý dinosaurus? Podarí sa im vymyslieť niečo, čo ešte nikto nevymyslel? Ako dopadne ich odvážny boj so zlým počasím? Čo sa stane s ich bratskou láskou, keď si športovanie pomýlia so súťažením? Dokáže Tom vyliečiť Bena zo zlatej horúčky a pošťastí sa Benovi urobiť pre Toma najlepšiu oslavu na svete?

 

SuperŽENY – Andrea Kellö Žačoková

Ilutrácie: Zuzana Bartová

V našich dejinách bolo mnoho výnimočných žien, ktoré urobili niečo naozaj významné. No časom ich mená akoby zapadli prachom.

Kniha ponúka 50 príbehov odvážnych a akčných žien, ktoré sa nebáli kráčať svojou vlastnou cestou. Približuje ženy z rozmanitých oblastí spoločenského, vedeckého a kultúrneho života. Žili v rôznych obdobiach, pochádzali z rozličných spoločenských vrstiev a venovali sa rozmanitých činnostiam. A všetky urobili niečo veľké, čo ovplyvnilo život iných ľudí alebo celej spoločnosti. Od príbehu sv. Alžbety zo začiatku 13. storočia precestujete so superŽENAMI dejinami až po príbeh misionárky Veroniky Ráckovej, ktorá zahynula v roku 2016 v Južnom Sudáne.

Spoznáte Žofiu Bošňákovú, ktorá sa po smrti stala veľmi slávna, primášku Pannu Cinkovú, ženské aktivistky Annu Pivkovú aj Elenu Šoltésovú, pestovateľku ruží Máriu Henrietu Chotekovú, maliarky Želmíru Duchajovú Švehlovú a Ester Šimerovú Martinčekovú. Zoznámite sa s „našimi prvými“ – lekárkou Máriou Bellovou, farárkou Darinou Bancíkovou, botaničkou Izabelou Textorisovou a inými priekopníčkami. Nevynechali sme ani superŽENY ako Mária Terézia, Anička Jurkovičová, Božena Slančíková či Terézia Vansová. Každý príbeh dopĺňa ilustrácia mladej výtvarníčky Zuzany Bartovej.

 

Cesta okolo seba (Výber najlepších filanoviek) – Boris Filan

Vtip, nečakaný pohľad na svet a množstvo neznámych informácií – to je žáner, ktorý si vymyslel Boris Filan a jeden doktorand ho vo svojej práci nazval filanovky. Cesta okolo seba obsahuje majstrovsky napísané fejtóny, poviedky a malé eseje z dávno vypredaných kníh. Legendárne spomienky na nafukovacie matrace. Analýzu, podľa ktorej je Hemingwayova novela Starec a more iba nová verzia rozprávky Ako dedko s babkou ťahali repu. Záverečná tretina knihy je nezvyčajne erotický ladená. Boris Filan hovorí: „V poslednom čase to mám rád štipľavejšie.“ Cesta okolo seba je zábavná pozvánka do lunaparku autorovej hlavy. Čítajte a tešte sa.

 

 

ŠirokoĎaleko (Výber najlepších cestopisov) – Boris Filan

Kniha vychádza v roku autorových 70. narodenín, keď sa Boris Filan vrátil k svojim najstarším cestopisom a použil metódu starého kubánskeho rybára. Ten mu poradil: „Keď ulovíš veľkú rybu, vyrež z nej filé a ostatné nechaj žralokom.“ Filanove cestopisy sú veľryba, 2 600 strán. S láskou a starostlivosťou pre vás vybral ako filé 10 percent najvzrušujúcejších a najzábavnejších. Pozýva vás do zvláštneho sveta, kde misionári konajú zázraky a kde čierny apoštol predpovedá skazu USA. Vezme vás na krvavé kohútie zápasy, medzi hovoriace kamene aj na africkú pláž Bububu. Zoznámi vás s lovcom snov, trpaslíkom Hermanom, s karibským dílerom drog, ktorý možno na Filana ešte stále čaká, aj s nádhernou brazílskou mulatkou Fernandou Máriou, s ktorou ho chceli oženiť. Ale on sa vrátil domov, aby pre nás písal ďalšie neuveriteľné dobrodružstvá. Boris Filan na otázku, ako dokázal toľko zažiť a napísať, odpovedá: „Práca, ktorú človek robí rád, je láska, ktorá nebolí.“

 

TEXTY – Richard Müller

Richard Müller je nielen vďaka svojej postave velikánom česko-slovenskej populárnej hudby. Jeho autorská tvorba je do značnej miery a v rôznych podobách spojená so slovom a práve jednu z týchto podôb má predstaviť kniha Müllerových piesňových textov, ktoré do nemalej miery reflektujú aj autorov osobný život – či už ich písal pre skupinu Banket, na svoje sólové albumy, alebo pre iných interpretov.

 

Amnestie – Kolektív autorov

Rozhodnutie prezidenta Václava Havla z 1. januára 1990 o amnestii  pre viac než 21 000 odsúdených v československých väzniciach bolo veľkým revolučným predelom – symbolickým krokom k rozchodu s praktikami komunistického súdnictva a zároveň prvým zásadným politickým rozhodnutím nového prezidenta, ktoré sa stalo trvalou súčasťou jeho politického a morálneho odkazu. Aj vďaka medializovaným prípadom trestných činov prepustených väzňov sa však z amnestie postupom času stal ľahký terč pre Havlových kritikov a politických oponentov. Mýty o „Havlovej amnestii“ sa šíria dodnes aj pre absenciu výskumných, publicistických či literárnych prác na danú tému. Publikácia Amnestie má za cieľ aspoň z malej časti túto medzeru vyplniť.

Kniha vychádza pri príležitosti uvedenia filmovej drámy Amnestie do kín. Jej súčasťou je literárna adaptácia scenára filmu s ilustráciami Jozefa Gertliho Danglára, eseje slovenského historika Fedora Blaščáka, českej disidentky a neskôr pracovníčky Kancelárie prezidenta Václava Havla na úseku milostí Lenky Marečkovej, spomienky účastníkov udalostí súvisiacich s väzenskou vzburou v Leopoldove (Fedor Gál, Michael Kocáb, Joska Skalník, Štefan Hríb, Roman Kvasnica, Ladislav Snopko a ďalší) i  niekoľko odborných štúdii o amnestii z 1. 1. 1990 publikovaných v dobových kriminologických zborníkoch.

Janko Lehotský: Vidíme sa čo nevidieť – Marika Eisler Studeničová

Legenda slovenskej populárnej hudby Janko Lehotský rozpráva príbeh svojho života. Spevák, klavirista a skladateľ otvára trinástu komnatu svojho detstva a mladosti, spomína na časy účinkovania v slávnom V-klube a v zahraničných baroch, i na roky, keď ako kapelník skupiny Modus slávil najväčšie úspechy. Autorka Marika Eisler Studeničová zámerne zachovala autentickosť Lehotského dadaistického prejavu, čím odkrýva jeho svojrázny zmysel pre humor. Súčasťou knihy sú okrem bohatého obrazového materiálu aj príspevky jeho priateľov a spolupracovníkov ako Marika Gombitová, Milan Lasica, Miro Žbirka, Peter Lipa, Laco Lučenič, Kamil Peteraj, Boris Filan a mnohí ďalší.

 

Všetky jeho svety – Juraj Kováčik

Keď rozmýšľame o tom, čo bude, naša budúcnosť je pred nami ako strom, rozvetvený strom. Kmeň, z ktorého vyrastajú konáre a z nich stále tenšie a tenšie vetvičky. Putujeme zdola a na každom rozvetvení sa rozhodujeme, ktorou cestou sa vyberieme. Nikdy nevidíme celý strom, netušíme, čím všetkým sme kedy mohli byť, kam všade sme sa mohli dostať. Zo všetkých možností poznáme len tú jednu líniu nášho života, ktorú skutočne žijeme; tie ostatné si môžeme len predstavovať, snívať o nich. Prehliadka premárnených príležitostí. Čo by bolo keby. Ale čo ak je to tak, že náš život je skôr ako putovanie po rukáve utkanom z riedkej sieťoviny. Začíname na jednom konci rukáva. Postupujeme po vlákne a je pravda, na každom uzle si môžeme vybrať, ktorým smerom sa vydáme, vpravo, alebo vľavo. Ale nech si vyberieme na križovatke tú alebo onú cestu, nikdy nakoniec nedoputujeme nikam inam, ako na druhý koniec rukáva. Nemôžeme sa stať niekým, kým nám nie je súdené sa stať.

Andrej Kľučinský je teoretický fyzik a vďaka skúmaniu paralelných vesmírov sa mu podarí nájsť spôsob, ako napraviť chyby, ktorých sa dopustil a znovu nájsť lásku, o ktorú prišiel. Dokáže to? Má vôbec šancu uspieť? Dovolia mu bohovia, osud, alebo vesmír, aby znovu získal ženu, ktorú už raz vlastnou vinou stratil?

 

Čepiec – Katarína Kucbelová

Autorka tejto knihy chodila dva roky do výrazne folklórnej oblasti pod Kráľovou hoľou. Chcela sa naučiť šiť čepiec, súčasť miestneho ženského kroja a popri tom sa dozvedela veľa iných vecí o živote v odľahlej horskej obci v postupne sa vyľudňujúcom regióne, o sebe, o ľudovej kultúre, o spolužití s Rómami, o stereotypoch, vrátane tých, v ktorých sama žila a žije. Nefotografovala, nenatáčala, nenahrávala. Počúvala, pozerala sa, vyšívala a zapisovala. Spoločne so svojou učiteľkou lovila v pamäti, spájala útržky z minulosti s detailmi z prítomnosti, na okraji dediny, v susedstve rómskej osady.

 

 

Sedem cností tohto leta – Silvia Bystričanová

Osud nie je náhoda. Skúša, ponúka, berie. Čo vezmeme? Čo odmietneme?

Počas jedného leta sa zoznámime s Marínou, ktorá má fungujúcu rodinu, prácu, kde stretáva veľa zaujímavých ľudí a má ešte čosi. Zvláštnu schopnosť precítiť emócie ľudí pri dotyku s miestom, kde oddychujú. Neuvedomuje si, že osud jej syna, hudobného skladateľa, závisí aj od jej rozhodnutí. Na ceste životom zbierame cnosti aj hriechy a  chtiac-nechtiac ich odovzdávame aj svojim deťom.

 

 

Moji milí Slováci – Július Satinský

Moji milí Slováci predstavujú reedíciu prvej samostatnej fejtónovej zbierky Júliusa Satinského. Ide o úprimné listy autora vlastnému národu napísané tesne po nežnej revolúcii. Píše sa v nich o nástrahách pre Slovákov, ktoré by mohli byť po tridsiatich rokoch demokracie už dávno prekonané. Listy by tak mohli slúžiť ako historický prameň, vtipná spomienka na divoký začiatok 90. rokov 20. storočia. Niektoré listy sú však mrazivo aktuálne aj dnes.

 

 

Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) – Pavol Rankov

Román sa začína presne rok pred vojnovým konfliktom, ktorý pripravil o život asi sedemdesiat miliónov ľudí, ale namiesto veľkých miest, kde sa o všetkom rozhodovalo, sa nachádzame na levickom kúpalisku a zoznamujeme sa s jeho hlavnými postavami – kamarátmi Židom Gabrielom, Čechom Janom, Maďarom Péterom a ich celoživotnou láskou Slovenkou Máriou. Prvý september je pre dvanásťročných chlapcov azda posledným dňom detstva, mení sa na spomienku, v ktorej sa po prvýkrát pokúsili vyhrať svoju lásku v plaveckých pretekoch. Žiaľ, pre nikoho úspešne.

Boj troch kamarátov o lásku sa opakuje vari v každom z tridsiatich rokov trvania deja románu. Tridsať kapitol zachytáva život bežných ľudí, ktorí však mali tú smolu, že ho museli žiť v totalitných zriadeniach založených na nacistickej a neskôr komunistickej ideológii. Za ich osobnými tragédiami často stojí politická situácia: pokusy o likvidáciu židovského obyvateľstva, februárový prevrat a vykonštruované procesy päťdesiatych rokov, dokonca vznik izraelského štátu a emigrácia do Ameriky. Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je román o láske, pokiaľ ju vyššia moc povolila.

James Patterson – Maxi Einsteinová: Geniálny experiment (Maxi Einsteinová 1)

Svetoznámy americký spisovateľ James Patterson prichádza tentoraz so sériou kníh pre deti. Hlavná hrdinka s príznačným menom Maxi Einsteinová je sirota. No nie obyčajná. Dvanásťročná Maxi je geniálna. Chce študovať Newyorskej univerzitye, a tak sa nabúra do jej počítačového systému. Má naporúdzi vynálezy, ktorými pomáha kamošom bezdomovcom, hráva rýchlošach v parku a užíva si život. Až kým si ju jedného dňa nenajme záhadná organizácia s ušľachtilým cieľom, pre ktorú pracujú malí géniovia zblízka aj zďaleka. Organizácia, ktorá sa pomocou vedy snaží vyriešiť najpálčivejšie problémy sveta.

Je to však naozaj jej pravý cieľ? Začítajte sa a dozviete sa i to, o čom sa vám ani len nesnívalo.

 

 

To, čo nás spája – Miroslava Varáčková

Stredoškoláčka Lucia má takmer bezstarostný život. Jediné, čo jej chýba, je mama. Zmizla pred rokmi a nikto nevie kam. Kým Lucia stále verí v zázrak, otec by najradšej zabudol a robí všetko pre to, aby zabudla aj ona. Lucia sa voči jeho postoju tvrdohlavo búri, osamelosť lieči chlapčenskými bozkami, klame a robí hlúposti.

Nečakané pochopenie nájde u Ondreja, ktorého iba nedávno spoznala a s ktorým ju spája viac ako iba tetovania. Obyčajný začiatok krehkého kamarátstva vyústi do vzťahu, na ktorý nie je pripravený ani jeden z nich.  Pre Ondreja znamená veľký otáznik a pre Luciu trojbodku, za ktorou vidí nádej. Zvládnu to?

 

Kráľovná vetra a tmy (Tajomná temnota 3) – Cassandra Clare

V posvätnej pevnosti Tieňolovcov bola preliata nevinná krv a Sesia sa ocitla na pokraji občianskej vojny. Časť rodiny Blackthornovcov utiekla do Los Angeles a snaží sa nájsť príčinu choroby, ktorá zasiahla všetkých bosorákov. Julian a Emma sa zatiaľ zúfalo snažia zabudnúť na zakázanú lásku a vydávajú sa na nebezpečnú misiu do Férie, aby získali späť Čierny zväzok mŕtvych. Na férskych dvoroch sa však dozvedia tajomstvo, ktoré by mohlo zničiť celý Tieňosvet a otvoriť bránu do temnej budúcnosti, akú by si nedokázali predstaviť ani v tých najhorších snoch.

V záverečnej časti bestsellerovej trilógie Tajomná temnota budú musieť Emma a Julian zachrániť svet Tieňolovcov, skôr ako temná sila kliatby parabatai zničí nielen ich, ale aj všetkých, na kom im záleží.

 

 

Guinness World Records 2020

V najnovšom vydaní Guinness World Records opäť prinášame nejednu kuriozitu. Zoznámte sa s najtalentovanejšími domácimi zvieratkami, žasnite nad dych berúcou krásou dinosaurov, obdivujte umelú inteligenciu a virtuálnu realitu. Čakajú vás najtalentovanejší rekordmani zo všetkých kútov sveta. A viac ako tisíc rekordov zo všetkých oblastí života.

 


 

Zlatá klietka – Camilla Läckberg

Nová napínavá séria kráľovnej švédskej krimi. Na pohľad sa zdá, že Faye má všetko. Perfektného manžela, milovanú dcérku a luxusný byt v najlepšej štvrti Štokholmu. No čoraz nástojčivejšie ju prenasledujú temné spomienky z detstva vo Fjällbacke. Cíti sa ako väzeň v zlatej klietke. Pre svojho manžela Jacka sa vzdala všetkého, hoci kedysi bola silná ambiciózna žena. Keď ju Jack sklame, Faye sa zrúti svet. Odrazu nemá nič. Najprv ju ochromí bezmocnosť a potom sa rozhodne, že sa postaví na nohy a kruto pomstí

 

Majster a Margaréta – Michail Bulgakov

Bulgakovov román Majster a Margaréta nie je nášmu čitateľovi neznámy – v slovenskom preklade prvý raz vyšiel v roku 1968, no toto vydanie vychádzalo z jedinej vtedajšej dostupnej verzie textu, ktorý v ZSSR cenzurovali. Nový preklad Jána Štrassera prináša úplný text tohto najvýznamnejšieho diela ruskej literatúry 20. storočia.

Moskvu navštívi diabol Woland so svojou suitou a život Moskovčanov sa prudko zmení: začnú sa diať nadprirodzené veci – neuveriteľné príbehy, fantazmagórie, mystifikácie. Medzitým muž, ktorý si hovorí majster, píše román o stretnutí Ježiša Krista s Pilátom Pontským. Keď majster zmizne, jeho družka Margaréta je ochotná zapredať dušu diablovi, aby sa dozvedela, čo je s majstrom. Woland jej vyhovie a dočasne ju vezme do svojich služieb. Kniha vychádza s ilustráciami Lucie Žatkuliakovej.